کتاب فروغ رخ ساقی(اندیشه تجلّی در ادب عرفانی فارسی، قبل و بعد از ابن عربی) نوشته سرکار خانم دکتر فاطمه محمدی عسکرآبادی، توسط انتشارات دستان تهران، در آبان ماه 1397 منتشر شد.
اندیشة «تجلّی»، نظریه ای است که عارفان از طریق آن، به بیان دیدگاه خود درباره آفرینش پرداخته اند. این اندیشه، اساس دیدگاه هستی شناسانه و جهان بینی عارفانه ای را تشکیل می دهد که در آن، موجودات چیزی جز تجلّیات و ظهورات حق تعالی نیستند و البته این تجلّیات، دارای مراتبی است.
در کتاب حاضر به بررسی دیدگاههای عارفان برجسته ای همچون سنایی، عطار، ابن عربی، عراقی و جامی درباره «وحدت وجود» و «تجلّی» پرداخته شده است و علاوه بر تشریح مراتب و چگونگی بیانِ تجلّیات الهی در آثار این بزرگان، نشان داده شده که این اندیشه، قبل از ابن عربی، در ادبیات عرفانی فارسی، وجود داشته است.
این کتاب در شش فصل و 505 صفحه، در قطع وزیری به دوستداران عرفان نظری و ادبیات عرفانی عرضه شده است.
فصل اول به مفهوم «تجلی»، انواع و معنای اصطلاحی آن پرداخته شده است. فصل دوم به بحث «وحدت وجود»، تعبیرات، تمثیلات و چگونگی بیان آن، قبل و بعد از ابن عربی در ادب عرفانی فارسی پرداخته شده است. فصل سوم دربردارنده موضوع «حرکت حبّی» و چگونگی بازتاب آن در ادب عرفانی فارسی قبل و بعد از ابن عربی است. فصل چهارم به بررسی مقام ذات در عرفان نظری و ادبیات عرفانی اختصاص دارد. فصل پنجم درباره مراتب تجلیات وجود«حضرات خمس» است و به تفکیک، به تمام مراتب از حضرت غیب مطلق تا انسان کامل پرداخته شده و نشان داده شده است که این مباحث به چه شیوه ای قبل و بعد از ابن عربی در ادبیات عرفانی فارسی مطرح شده است. فصل ششم، برآیند مطالب کتاب است.